torsdag 22 januari 2015

ECB och Draghi köper statspapper med start i mars

Under eftermiddagen fick vi reda på att ECB planerar att börja köpa tillgångar för stora summor på 560 miljarder kr/mån. Det är ungefär ett H&M i månaden.

Målet med dessa tillgångsköp är att stimulera den europeiska ekonomin. Pengar ska bli mindre värda och tillgångar ska gå upp i värde. Med tillgångar menar jag aktier, obligationer, fonder, hus, bostadsrätter, hyrefastigheter med mera. Nära dessa tillgångar går upp i pris så blir de som äger tillgångarna rikare. När de känner sig rikare så hoppas ECB att dessa människor ska konsumera nya bilar, kläder, gå på restaurang oftare och ut och resa mer. När pengar börjar röra på sig så ökar tillväxten och inflationen gå ta fart. Det är iallafall man hoppas med detta QE-paket (som enligt många kommer väldigt sent). USA har lanserat flera QE-paket.


Nu finns risken/chansen att USA och FED lanserar fler QE-paket eftersom ekonomin kanske inte återhämtar sig på det sättet man hade hoppats.

Hur ska man investera pengar nu

Eftersom pengar blir mindre värda så gäller det att sätta pengar i arbete. Annars kommer du efter i ekonomin, eftersom pengarna sjunker i värde ju större penningmängden blir. Om du funderar på att köpa aktier eller fonder så ska du läsa på lite först då det är högre risk än på dett sparkonto. Är du intresserad av dessa tillgångar så kan du läsa om hur du placerar pengar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar